Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ECB verrast door omvang van dalende inflatie

ECB verrast door omvang van dalende inflatie
17 okt 2024 om 16:18

 De Europese Centrale Bank was verrast door de omvang waarmee de inflatie in september is afgekoeld. Dit zei voorzitter Christine Lagarde donderdag in haar toelichting op het rentebesluit, waarin de ECB de rentes verder verlaagde met 25 basispunten.

“Dat hadden we niet voorzien”, erkende Lagarde tijdens een persconferentie bij de Sloveense centrale bank.

Eerder vanochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in september is uitgekomen op 1,7 procent en daarmee ruim onder de 2,0 procent die de ECB ambieert. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatie van 1,8 procent, van 2,2 procent in augustus.

“De binnenkomende inflatiegegevens tonen aan dat het desinflatieproces goed op schema ligt”, zei de ECB in zijn rentebesluit. Maar, zo waarschuwde de centrale bank ook, “naar verwachting neemt de inflatie de komende maanden toe, alvorens in de loop van volgend jaar naar de doelstelling te dalen.”

Dat de inflatie de komende maanden weer toeneemt, heeft deels te maken met de nog altijd snel stijgende lonen en vergelijkingsbasis. Zo wees Lagarde in haar persconferentie op het effect van de dalende energieprijzen vorig jaar, die uit de komende cijfers zullen verdwijnen.

Op de vraag of de inflatie mogelijk onder de doelstelling uit zal komen, dus een ‘undershoot’, wilde Lagarde geen antwoord geven. Wel erkende zij dat er op dit moment meer neerwaartse dan opwaartse risico’s zijn voor de inflatie.

Dat kan echter veranderen door bijvoorbeeld oplopende olieprijzen, wanneer het conflict in het Midden-Oosten escaleert, of China met meer concrete stimulus komt, waarmee ook de vraag naar energie wordt aangejaagd.

De impact daarvan op de olieprijzen en dus ook de inflatie, houdt de ECB in de gaten, aldus Lagarde.

Hoewel de renteverlaging van vandaag wel werd ingeprijsd, sloten marktkenners niet uit dat de ECB zou wachten tot december, omdat de centrale bank daarop leek te hinten bij het vorige rentebesluit.

Dat de rentes slechts vijf weken na de vorige verlaging opnieuw zijn verlaagd, betekent volgens econoom Carsten Brzeski van ING dat de beleidsmakers van de ECB zich meer zorgen maken over de groeiverwachtingen.

Lagarde erkende in haar toelichting dat de economie van de eurozone zwakker is dan verwacht, maar deze moet na verloop van tijd weer sterker worden. Wel blijven de risico’s voor de economie vooralsnog neerwaarts gericht.

Voor een recessie vreest de ECB echter niet en de centrale bank verwacht nog altijd een zachte landing.

Volgens Brzeski van ING moet de renteverlaging van vandaag worden gezien als een signaal dat de ECB nu haast maakt om de rente te verlagen naar een meer neutraal niveau.

Toch ontkende Lagarde dat ze de deur wagenwijd heeft opengezet. “Ik heb herhaald dat we per bijeenkomst naar de data kijken: we zijn dus data afhankelijk en niet datapunt afhankelijk”, aldus de ECB-voorzitter.

“Ik ga geen andere toezeggingen doen en we leggen ons nergens op vast”, benadrukte Lagarde.

De renteverlaging van donderdag van 25 basispunten was unaniem, volgens de centrale bankier en over verlagingen van 50 basispunten werd niet gesproken.

“Onze hoofdeconoom Philip Lane heeft alleen een verlaging van 25 punten op tafel gelegd”, aldus de ECB-voorzitter.

Volgens Deutsche Bank is de renteverlaging van donderdag belangrijk in de zin dat de ECB de verruimingscyclus heeft versneld met de opeenvolgende verlaging.

“Tegelijkertijd laat de ECB een guidance achterwege en wil het zich niet vastleggen op een bepaald beleidspad. Dit is verstandig gezien de onzekerheden die voor ons liggen. Maar de kans is groot dat het besluit van vandaag een keerpunt is naar een snellere normalisering van het monetaire beleid”, aldus de Duitse bank.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.