Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Prima dag voor Europese beurzen na renteverlaging ECB

Prima dag voor Europese beurzen na renteverlaging ECB
17 okt 2024 om 18:41

 Het was een prima dag op de Europese beurzen, waarbij de ECB voor de derde keer dit jaar de rente verlaagde.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,8 procent naar 523,91 punten, de Duitse DAX presenteerde ook een winst van 0,8 procent op 19.583,39 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van maar liefst 1,2 procent op 7.583,73 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 8.385,13 punten.

Alle ogen waren donderdag gericht op de ECB, die conform verwachting voor de derde keer dit jaar de rente verlaagde met 25 basispunten. Daarmee daalde de depositofaciliteit tot 3,25 procent. De basisrente werd verlaagd tot 3,40 procent, van 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit daalde van 3,90 tot 3,65 procent.

Over het toekomstige rentepad hield voorzitter Christine Lagarde de kaarten tegen de borst. Dit zal afhangen van de binnenkomende macro-economische data en wat er onder meer met de energieprijzen gebeurt.

Wel gaf ze aan dat de inflatie wat harder daalde dan verwacht. Maar waarschuwde, de inflatie zal in de komende maanden weer stijgen. Dat heeft deels te maken met de nog altijd snel stijgende lonen en een ongunstige vergelijkingsbasis. Zo wees Lagarde in haar persconferentie op het effect van de dalende energieprijzen vorig jaar, die uit de komende cijfers zullen verdwijnen.

Dat de rentes slechts vijf weken na de vorige verlaging opnieuw zijn verlaagd, betekent volgens econoom Carsten Brzeski van ING dat de beleidsmakers van de ECB zich meer zorgen maken over de groeiverwachtingen. Lagarde erkende in haar toelichting dat de economie van de eurozone zwakker is dan verwacht, maar deze moet na verloop van tijd weer sterker worden. Toch wordt er gerekend op een zachte landing.

Hoewel de rentes in Europa toch weer wat stegen, ging de rente in de VS harder omhoog na goede macro-economische data. Dit zorgde ervoor dat de euro/dollar daalde naar het laagste niveau sinds begin augustus op 1,0820.

De prijs van een vat Brent olie noteerde donderdag opnieuw lager op 74,08 dollar, na een vierdaagse verliesreeks, nadat de vrees voor een verstoring van het aanbod in het Midden-Oosten afnam en er volgend jaar een overschot op de markt opdoemt. Verder bleek donderdag dat de Amerikaanse olievoorraden met ruim 2 miljoen vaten waren gedaald.

Stijgers en dalers

In Frankfurt was Sartorius de grote uitblinker met een koerswinst van 16,5 procent. Het bedrijf rapporteerde solide cijfers en herhaalde de outlook voor 2024. Merck KGaA zag de koers met 7,6 procent stijgen nadat het Duitse bedrijf melding maakte van een sterke vraag tijdens een vandaag georganiseerde beleggersdag. Merck rekent op autonome groei van 2 tot 5 procent voor 2024. De EBITDA stijgt naar verwachting met 4 tot 10 procent.

Onder aan de lijst bivakkeerden de aandelen Vonovia en E.ON met verliezen van 1,5 procent.

De beurs in Parijs herstelde wat meer na de recente dalingen. De grootste dagwinst was voor Airbus, dat 3,9 procent kon bijschrijven. Airbus gaat tot 2.500 mensen ontslaan bij zijn divisie defensie en ruimtevaart, nadat het bedrijf eerder al forse verliezen nam op zijn ruimteprogramma’s, die de slag dreigen te verliezen met nieuwe rivalen zoals SpaceX van Elon Musk. De defensietak profiteert intussen relatief weinig van de toename van investeringen in wapentuig sinds de Russische inval in Oekraïne.

Ook Schneider Electric beleefde een prima dag en won 3,7 procent nadat het bekendmaakte een controlerend belang te verwerven in het in Buffalo gevestigde Motivair voor 850 miljoen dollar. Motivair is gespecialiseerd in vloeistofkoeling en geavanceerde oplossingen voor thermisch beheer voor krachtige computersystemen. De blootstelling van Schneider aan datacenters en netwerken is een belangrijke motor voor groei geweest.

Pernod Ricard, maker van wodka, whisky en vooral cognac, zag de kwartaalomzet opnieuw dalen, vooral in de VS en China, met 6 procent tot 2,78 miljard euro. Het bedrijf zal waarschijnlijk hard geraakt worden door nieuwe Chinese importheffingen. Het aandeel steeg toch 1,8 procent.

Onderaan de lijst was het Teleperformance, die 0,8 procent verloor. De afgelopen dagen steeg het aandeel echter hard.

Nokia temperde de verwachtingen voor zijn winstcijfers, nadat de omzet minder sterk herstelde dan gehoopt. Het Finse telecombedrijf denkt uit te komen in de onderste helft van de bandbreedte van 2,3 miljard tot 2,9 miljard euro voor de vergelijkbare operationele winst. Het aandeel verloor 2,5 procent.

Nestlé heeft de vooruitzichten opnieuw neerwaarts bijgesteld. Om consumenten terug te winnen gaat het bedrijf meer kortingen bieden, nu de hoge prijzen klanten afschrikken. De Zwitserse koffie- en snoepfabrikant rekent op een autonome groei van 2 procent dit jaar, in plaats van de eerder gecommuniceerde ‘tenminste 3 procent’, en daarvoor 4 procent. In de eerste negen maanden daalde de omzet met 2,4 procent in Zwitserse frank en aangepast voor wisselkoersen, was er 2 procent groei. Het aandeel won desondanks 2,5 procent.

Deliveroo heeft in het derde kwartaal de bruto-transactiewaarde verder zien aantrekken en verwerkte ook meer bestellingen. Het aandeel won in Londen 0,4 procent.

Aperam kondigde de overname aan van Universal Stainless & Alloy Products uit Pennsylvania voor 539 miljoen dollar. De overname is strategisch interessant vanwege de uitbreiding naar de VS en de luchtvaartsector, en niet duur, als de synergievoordelen inderdaad behaald worden, denkt Degroof Petercam. De Europese markt voor Aperam blijft intussen uitdagend. Het aandeel won 1,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het Europese slot was Wall Street groen gekleurd en steeg de S&P 500 0,3 procent naar een nieuw record, mede geholpen door zwaargewicht Nvidia, die ook de recordstanden aanscherpte.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Airbus
    * *
  • Aperam
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • PORT20
    * *
  • Schneider Electric
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.