Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen opnieuw lager rond middaguur

Europese beurzen opnieuw lager rond middaguur
22 okt 2024 om 12:33

 De Europese beurzen noteerden dinsdag rond het middaguur opnieuw in het rood. Beleggers werden geconfronteerd met oplopende rentes en nieuwe bedrijfscijfers.

De brede STOXX Europe 600 index noteerde 0,5 procent lager op 518,97 punten. De Duitse DAX handelde 0,1 procent lager op 19.443,35 punten. De CAC 40 daalde met 0,6 procent tot 7.493,72 punten in Parijs. De FTSE 100 verloor 0,6 procent in Londen.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 4,21 procent, terwijl de rente op de Duitse Bund op 2,32 procent noteerde. 

Maandag startte de Europese beurzen al in mineur aan de nieuwe handelsweek. Beleggers laten zich momenteel met name leiden door de kwartaalcijfers, eventuele renteverlagingen en de presidentsverkiezingen in de VS, die begin volgende maand plaatsvinden.

“Voor de eurozone lijkt het wel duidelijk, hier is de inflatie laag genoeg en kan de economie wel een goede impuls van lagere rentes gebruiken. De ECB zal de beleidsrente snel verder verlagen”, voorziet Simon Wiersma van ING. Voor de VS is dat minder duidelijk, aldus de expert.

“In de VS is dat minder duidelijk. De inflatie daalt er minder snel en lijkt zelfs weer wat aan te trekken. Ook is de al zo lang voorspelde recessie in de verste verte niet te zien. Hoe snel gaat de Fed de rente verder verlagen?”, aldus Wiersma. “Verschillende Fed-bestuurders gaven maandag aan dat het tempo van renteverlagingen op dit moment niet heel hoog hoeft te zijn, omdat de economie nog prima draait en de inflatie nog redelijk hoog is.”

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild kijkt al wat verder naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen die voor de deur staan en naar de mogelijke gevolgen daarvan voor de financiële markten. Blackrock benadrukt dat de verkiezingsuitslag waarschijnlijk niet bekend zal zijn op 6 november. Er zijn verschillende obstakels voor een snelle en definitieve uitslag.

De Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA meldde dinsdag dat het aantal verkochte nieuwe auto’s in de EU vorige maand met 6,1 procent op jaarbasis is gedaald tot 809.163 exemplaren, na een daling met 18,3 procent in augustus.

De olieprijzen daalden dinsdagochtend. Een vat Brent olie werd 0,6 procent goedkoper op 73,84 dollar.

De euro/dollar herstelde wat naar 1,0829.

Stijgers en dalers

In Frankfurt voerde SAP de lijst aan met een winst van 3,4 procent en scherpte daarmee de recordstanden aan. Dit nadat het bedrijf maandagavond meldde het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt te hebben. Ook verhoogde SAP de outlook voor het hele boekjaar.

Onderaan was het wat drukker en verloren E.ON, Siemens Energy en Vonovia meer dan 2 procent.

In Parijs viel de glijpartij van Eurofins Scientific op, dat ruim 9 procent verloor na cijfers en een lichte outlookverlaging. Ook weerlegde het bij de cijfers de aantijgingen van short seller Muddy Waters, nadat een onafhankelijke audit door Ernst & Young Parijs geen significante onjuistheden had opgeleverd.

STMicroelectronics won 1,3 procent, gevolgd door Edenred met een winst van 1,0 procent.

In Brussel viel de daling van Elia op. Het aandeel daalde ruim 3 procent.

Containergigant Maersk verhoogde maandag de verwachtingen voor 2024, daarbij verwijzend naar sterke prestaties in het derde kwartaal, samen met “een sterke vraag op de containermarkt en de onveranderde de situatie in de Rode Zee.” Het aandeel verloor desondanks op de Deense beurs 0,1 procent.

Het Zweedse defensiebedrijf Saab stond bovenaan de Stoxx 600 met een stijging van bijna 6 procent, na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting ook een lagere opening tegemoet. Zo noteerde de S&P future rond het middaguur 0,5 procent lager. Maar er staan nog een flink aantal bedrijven geagendeerd met bedrijfscijfers voordat de openingsbel klinkt.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.