Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Economische activiteit VS stabiel – Beige Book

Economische activiteit VS stabiel – Beige Book
23 okt 2024 om 20:27

 Over het geheel genomen is de economische activiteit in de Verenigde Staten in bijna alle districten sinds begin september nauwelijks veranderd, hoewel in twee districten een bescheiden groei werd gerapporteerd. Dit bleek uit het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdagavond werd gepubliceerd.

De meeste districten meldden echter een dalende productieactiviteit. De activiteit in de banksector was over het algemeen stabiel tot licht stijgend, terwijl de vraag naar leningen een verdeeld beeld liet zien. In sommige districten werd een verbetering van de vooruitzichten geconstateerd vanwege de daling van de rentetarieven, aldus het Beige Book.

De consumentenuitgaven lieten eveneens een verdeeld beeld zien, waarbij in sommige districten een verschuiving in de samenstelling van aankopen werd opgemerkt richting goedkopere alternatieven.

Daarentegen bleek uit het rapport dat de activiteit op de huizenmarkt over het algemeen op peil is gebleven. Echter, vanwege de onzekerheid over de koers van de hypotheekrente blijven sommige kopers aan de zijlijn staan. In veel gemeenschappen bleek dat een gebrek aan betaalbare woningen een probleem is.

De commerciële vastgoedmarkten waren vrijwel ongewijzigd, hoewel datacenter- en infrastructuurprojecten de activiteit in sommige districten een impuls gaven, zo bleek uit het rapport.

Een kortstondige staking van havenarbeiders veroorzaakte slechts kleine verstoringen, terwijl de orkaanschade in het zuidoosten pauzes in activiteit en het toerisme veroorzaakte. De landbouwactiviteit was volgens het Beige Book vlak tot licht gedaald, evenals de energieactiviteit.

Ondanks toegenomen onzekerheid waren contacten iets optimistischer over de economische vooruitzichten op de langere termijn, zo bleek uit het rapport.

Arbeidsmarkt

De werkgelegenheid nam de afgelopen rapportageperiode licht toe, waarbij meer dan de helft van de districten een lichte of bescheiden groei rapporteerde. In de overige districten werd weinig tot geen verandering geconstateerd. 

In veel districten was het personeelsverloop laag en bleven ontslagen beperkt. De vraag naar werknemers nam over het algemeen enigszins af, waarbij werving met name was gericht op vervanging. De beschikbaarheid van werknemers verbeterde de afgelopen verslagperiode, hoewel het moeilijk bleef om werknemers te vinden met bepaalde vaardigheden of in bepaalde sectoren, zoals de technologie-, productie- en bouwsector.

Lonen stegen over het algemeen in een bescheiden tot matig tempo.

Prijzen

De inflatie bleef afnemen, waarbij de verkoopprijzen in de meeste districten in een licht of bescheiden tempo stegen. De prijzen van sommige voedselproducten, zoals eieren en zuiver, stegen daarentegen wel sterker. Terwijl de huizenprijzen in veel districten stegen, waren de huren stabiel tot licht lager.

Veel districten constateerden een toenemende prijsgevoeligheid onder consumenten, aldus het Beige Book.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.