Europese beurzen onder druk in aanloop naar rentebesluit ECB

De aandelenmarkten in Europa noteerden donderdag rond lunchtijd in het rood, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.
De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 504,89 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,2 procent op 21.266,77 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,4 procent bij een stand van 7.301,15 punten. De Britse FTSE ging 0,6 procent lager op 8.227,58 punten.
Beleggers wachten donderdag af of de ECB en voorzitter Christine Lagarde iets zullen zeggen over hoe de Amerikaanse importtarieven en tegenheffingen hun economische vooruitzichten zullen beïnvloeden.
Hoewel een renteverlaging met 25 basispunten algemeen wordt verwacht, hebben de markten volgens gegevens van LSEG ook een minimale kans van 6 procent ingeprijsd voor een renteverlaging van 50 basispunten.
Het wispelturige tariefbeleid van Trump vormt een behoorlijke uitdaging voor de ECB, schreef macrostrateeg Bas van Geffen van Rabobank in een vooruitblik op het rentebesluit, waardoor de richting van het beleidspad onduidelijk is geworden en veel hobbels op de weg kent.
De zorgen over de handelsoorlog lijken ondertussen de Federal Reserve nog niet van de wijs te brengen. Voorzitter Jerome Powell herhaalde woensdagavond in een toespraak dat de Fed de ruimte heeft om af te wachten.
Ook gaf Powell opnieuw aan dat de handelstarieven hoogstwaarschijnlijk op zijn minst een tijdelijke stijging van de inflatie zullen veroorzaken, maar het is ook niet uitgesloten dat de effecten hardnekkiger zijn.
De opmerkingen van Powell waren volgens analist Francesco Pesole van ING “zonder twijfel hawkish” en koud water op de hoop dat de Fed redding zou brengen in de vorm van renteverlagingen, iets wat de Amerikaanse president Trump graag wil.
Vanmiddag komt ook de Turkse centrale bank met zijn rentebesluit en verder is het op macro-economisch vlak vrij rustig, met alleen nog een aantal Amerikaanse data later op de dag.
De producentenprijzen in Duitsland zijn in maart met 0,2 procent gedaald op jaarbasis, na een stijging van 0,7 procent in februari. Op maandbasis daalden de producentenprijzen met 0,7 procent in maart.
De euro/dollar handelde in aanloop naar het Europese rentebesluit licht lager op 1,1378, terwijl de Duitse tienjaarsrente licht steeg naar 2,54 procent.
De olieprijzen stegen met bijna een procent. Washington legt verdere sancties op om de Iraanse oliehandel te beperken. Ook hebben enkele OPEC-producenten verdere productieverlagingen beloofd ter compensatie voor het oppompen van olie boven de overeengekomen quota.
Bedrijfsnieuws
Banco Santander is nu de grootste bank in Europa qua marktkapitalisatie, waarmee het stokje wordt overgenomen van het Zwitserse UBS, dat meer last lijkt te gaan hebben van de Amerikaanse importheffingen. De aandelen van het Spaanse Santander zijn sinds 1 januari met 35 procent in waarde gestegen, wat bij het slot woensdag een marktwaarde betekende van omgerekend 103 miljard dollar, waar de marktwaarde van UBS 98 miljard dollar bedroeg.
Het aandeel UBS noteerde donderdagmiddag 0,7 procent lager, terwijl Santander met 0,5 procent daalde.
Elders noteerden bankaandelen als Deutsche Bank en ING licht hoger, maar leverden Société Générale en BNP Paribas tot een procent in.
Siemens Energy heeft de outlook voor het boekjaar 2025 verhoogd, nadat de resultaten over het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst lieten zien. Het aandeel won rond lunchtijd 12,5 procent en ging daarmee aan kop in Frankfurt.
Verder waren de winsten in de DAX bescheiden en leverden farmabedrijven als Qiagen, Fresenius Medical Care en Sartorius 2,5 tot 3,5 procent in en stond ook Heidelberg Materials onder druk.
Pernod Ricard bevestigde dat de omzet dit boekjaar zal dalen, omdat de eigenaar van onder meer Absolut Vodka worstelt met de gevolgen van de handelsoorlog en een teruglopende vraag. Het aandeel daalde licht in Parijs.
L’Oreal ging donderdagmiddag aan kop in de CAC 40, met een plus van 0,9 procent en LVMH won 0,7 procent. Saint-Gobain leverde 2,6 procent in en Airbus daalde met 1,8 procent.
Deliveroo heeft in het eerste kwartaal omzetgroei gerealiseerd, terwijl de brutotransactiewaarde eveneens flink steeg. Het aandeel van de maaltijdbezorger won 3,3 procent in Londen.
TSMC heeft in het eerste kwartaal van 2025 de omzet met ruim 40 procent zien stijgen, maar de winstgevendheid trok nog sterker aan. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Taiwanese chipreus. Dat aandeel daalde toch in Azië en in Europa stonden halfgeleideraandelen ook onder druk.
ASML leverde woensdag al meer dan 5 procent in na het openen van de boeken en kreeg donderdag een aantal koersdoelverlagingen, terwijl het aandeel nog eens anderhalf procent liet gaan.
STMicroelectronics en Infineon verloren tot een half procent.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een groene opening tegemoet, met volgens de S&P 500-future een winst van 0,8 procent bij de opening.
Wall Street sloot woensdag lager. De S&P 500 index daalde 2,2 procent tot 5.275,70 punten, de Dow Jones index verloor 1,7 procent op 39.669,39 punten en de Nasdaq sloot 3,1 procent lager op 16.307,16 punten.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.