IMF negatiever over economische groei Verenigde Staten
Het Internationale Monetaire Fonds heeft zijn prognoses voor de Amerikaanse groei voor 2025 verlaagd naar 1,8 procent, wat een verlaging van 0,9 procentpunt weerspiegelt ten opzichte van de voorspelling die het eerder nog in januari deed. Dit bleek dinsdag uit de nieuwe World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds.
De scherpe stijging van de tarieven sinds het begin van het jaar markeert het begin van een nieuw tijdperk waarin de meeste economieën langzamer zullen groeien dan eerder werd verwacht, waarbij de VS één van de landen is die het zwaarst getroffen worden.
President Trump heeft sinds zijn aantreden in januari een spervuur van nieuwe importheffingen aangekondigd, wat in sommige gevallen tegenmaatregelen van de beoogde landen uitlokte. In zijn kwartaalrapport over de vooruitzichten voor de wereldeconomie zei het IMF dat de Amerikaanse tarieven nu hoger zijn dan op het hoogtepunt van de Grote Depressie, wat een breuk markeert met de lange periode van relatief lage handelsbelemmeringen sinds de Tweede Wereldoorlog.
“Het mondiale economische systeem waarin de meeste landen de afgelopen 80 jaar hebben geopereerd, wordt gereset, waardoor de wereld een nieuw tijdperk binnengaat”, schreef Pierre-Olivier Gourinchas, economisch adviseur van het fonds.
Het IMF zei dat de onmiddellijke impact van de verhoging van de tarieven economieën over de hele wereld zal vertragen. De organisatie verlaagde zijn raming voor de mondiale economische groei dit jaar van 3,3 naar 2,8 procent, een neerwaartse bijstelling die iets groter is dan die na de Russische invasie van Oekraïne begin 2022. Voor 2026 verwacht het IMF nu een mondiale groei van 2,8 procent, tegen 3,3 procent eerder.
Mexico zal naar verwachting de grootste omslag ondergaan van de grote economieën waarvoor het IMF voorspellingen doet, en zal naar verwachting zijn economie in 2025 met 0,3 procent zien krimpen, nadat het eerder op koers lag voor een groei van 1,4 procent.
Er wordt ook verwacht dat de Amerikaanse economie aanzienlijke schade zal lijden, waarbij de groei in 2025 nu wordt geraamd op 1,8 procent, vergeleken met 2,7 procent toen de laatste prognoses van het fonds in januari werden gepubliceerd. Voor 2026 wordt een verdere vertraging naar 1,7 procent verwacht, waarbij het IMF eerder een groei van 2,1 procent had voorspeld.
De Chinese economie zal waarschijnlijk ook te lijden hebben onder hogere tarieven, zij het in mindere mate. Het fonds verlaagde zijn groeiverwachtingen voor dit jaar en volgend jaar naar 4 procent, van respectievelijk 4,6 en 4,5 procent. Er wordt zelfs een bescheidener tegenslag voor de eurozone voorspeld, waarbij de groei dit jaar nu op 0,8 procent uitkomt, terwijl op 1 procent werd gerekend.
Na 2026 verwacht het IMF dat de impact van tarieven negatief zal blijven voor de VS, omdat [nieuw] beschermde bedrijven met minder uitdagers en minder druk te maken krijgen om hun producten te verbeteren.
De voorspellingen van het IMF zijn gebaseerd op tarieven zoals aangekondigd tot en met 2 april, toen Trump hogere invoerrechten op vrijwel alle Amerikaanse handelspartners onthulde. Veel van die verhogingen werden vervolgens voor 90 dagen opgeschort, maar het fonds zei dat dit de mondiale impact waarschijnlijk niet zal verzachten, aangezien de tarieven voor China vervolgens scherp stegen, evenals de invoerrechten van dat land op import uit de VS.
Inflatie en US-dollar
Het IMF verhoogde ook zijn voorspelling voor de mondiale inflatie, zij het zeer licht. De VS vormden een van de belangrijkste uitzonderingen, waarbij de inflatie dit jaar naar verwachting 1 procentpunt hoger zal uitvallen dan verwacht.
Die waarschijnlijke toename van de inflatiedruk heeft de Federal Reserve huiverig gemaakt om haar belangrijkste rentetarief te snel te verlagen, wat kritiek van Trump heeft opgeleverd. Het IMF zei dat centrale banken de rentebeslissingen moeten kunnen nemen zonder druk van politici.
“De geloofwaardigheid van het monetaire beleid zal in alle gevallen belangrijk zijn, en de onafhankelijkheid van de centrale bank blijft een hoeksteen”, schreef Gourinchas.
Het fonds waarschuwde dat een verdere verhoging van de tarieven zou leiden tot een nog tragere groei dan voorspeld, evenals een minder stabiel en gezond financieel systeem in de nasleep van de grote dalingen van de aandelen- en obligatiekoersen in de nasleep van de tariefaankondigingen van 2 april.
De organisatie waarschuwde ook dat er in het nieuwe tijdperk waar de wereldeconomie naar lijkt te verschuiven voor de Amerikaanse dollar mogelijk een minder centrale rol weggelegd zou kunnen zijn.
“Normaal gesproken wordt verwacht dat de Amerikaanse dollar in waarde zal stijgen als de financiële omstandigheden scherp verslechteren, maar het internationale monetaire systeem zou een plotselinge reset kunnen ondergaan, met mogelijk grote gevolgen voor de dollar als belangrijkste pijler”, aldus het IMF.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.